PERSBERICHT OLPC

5 maart 2009, Rotterdam – Het relatief jonge werving & selectiebureau MeesterMatch uit Rotterdam doneert vanaf maart 2009 1 laptop voor iedere succesvolle aanstelling via het bureau aan het One Laptop Per Child (OLPC) initiatief. Hiermee tracht MeesterMatch een steentje bij te dragen aan de kenniskloof verkleining met ontwikkelingslanden, door leerlingen in ontwikkelingslanden met behulp van ICT een betere toekomst te bieden.

OLPC
In januari 2005 presenteerde initiatiefnemer Nicholas Negroponte het concept voor een laptop van $100 tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos, Zwitserland. November van dat jaar werd het eerste prototype van de laptop getoond met haar karakteristieke vormgeving (FOTO) en nog geen jaar later rolden de eerste bèta-exemplaren uit de fabriek en werden kleinschalige testprojecten gerealiseerd. In november 2007 begon de massaproductie en het eerste Give One Get One programma leverde meer dan 150.000 laptops op. Afgelopen december 2008 is het tweede programma gelanceerd en hier zal MeesterMatch aan deel gaan nemen.

Doel van het OLPC-initiatief is om onderwijskundige kansen te creëren voor de kinderen in ontwikkelingslanden, door deze te voorzien van sterke, laagkostige, energiezuinige en aan internetverbonden laptops. Naast de hardware is er software ontworpen die samenwerking, plezierig en zelfonderhoudend leren ondersteunt. Het idee is dat wanneer kinderen toegang krijgen tot een dergelijke tool zij geëngageerd raken met onderwijs. Ze leren, delen, creëren en werken samen. Raken verbonden met elkaar en de rest van de wereld.

Laptop
De laptop is speciaal ontwikkeld voor kinderen in ontwikkelingslanden. Ongeveer het formaat van een klein boek, heeft ingebouwd draadloos en een uniek scherm dat zelfs met direct zonlicht leesbaar is. De software is er volledig op toegespitst om kinderen te doen leren. Daarbij zijn de computervaardigheden die kinderen opdoen tijdens het leren niet de prioriteit, het gaat allemaal om het prettig leren en verbinden van de kinderen met elkaar en de rest van de wereld.

Perfecte match met OLPC
MeesterMatch is een onderwijs gespecialiseerd werving & selectiebureau dat haar roots heeft in het online vacaturewezen in de vorm van Meesterbaan, de grootste onderwijsvacaturebank van Nederland. “We zijn begaan met het onderwijs en willen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid ook als jonge organisatie nemen. Een initiatief als OLPC, past gezien haar innovatieve en onderwijsgerichte aard, perfect bij MeesterMatch. Het duurde dan ook niet lang voor het management om het besluit te nemen het initiatief te omarmen met een donatie van een laptop per aanstelling.”, aldus algemeen directeur Harjan Brand.

Voor haar klanten, de scholen, zal het een prettig idee vormen dat zij met iedere geslaagde match via MeesterMatch een kind in een ontwikkelingsland helpen in zijn of haar ontwikkeling.

Bij het uitleveren van laptops hoort ook direct training voor de leerlingen en docenten en internetconnectiviteit.

MeesterMatch verheugt zich op een prettige samenwerking met OLPC, zal er hard aan werken om zoveel mogelijk laptops te kunnen doneren en hoopt ook andere kleine bedrijven wellicht op het idee te brengen om meer aandacht te hebben voor maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Meer informatie
Voor meer informatie over deze samenwerking kunt u contact opnemen met Maarten van Vliet.

T: 06 – 28 46 90 23
E: maarten@meestermatch.nl